THE RUSSIAN COSMONAUT Vladimir Komarov IS COMMING TO PLANETARIUM

No upcoming events for today

PLANETARIUM MOVIES

· AGE: FOR ALL THE FAMILY

  •  

Ακτινογραφώντας το Συμπαν - HOT AND ENERGETIC UNIVERSE

Σύμπαν. Απέραντο, αχανές, άπειρο, χαοτικό και συνάμα τόσο αρμονικό. Το σύμπαν ήταν και είναι ακόμα για την ανθρωπότητα ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στο ταξίδι της αναζήτησης της γνώσης. Το “Ακτινογραφώντας το Σύμπαν” του Θεοφάνη Ματσόπουλου εξηγεί ότι οι εικόνες που βλέπουν τα ανθρώπινα μάτια,  δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα. Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος.

Duration: 30 Min
Suitable: age 10+
Playing Now
  •  

Δυο μικρά κομμάτια γυαλί (Two Small Pieces of Glass)

Τετρακόσια χρόνια πριν, μια μικρή διόρθωση στο κιάλι ενός παιδιού, αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα ατέλειωτο και περίπλοκο σύμπαν, πέρα από κάθε ανθρώπινη φαντασία. Κάθε υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο οφείλει την ύπαρξή του σε αυτή τη συναρπαστική στιγμή. Μέσα από τους φακούς τον τηλεσκοπίων, ζωντανεύει μπροστά  στα μάτια μας το μακρινό παρελθόν του Σύμπαντος.

Duration: 23 Min
Suitable: For all ages
Coming Soon
  •  

Ο Ήλιος (Sunstruck)

Ο ήλιος.  Ένα αστέρι ανάμεσα στα 300 δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας. Ένα αστέρι συνηθισμένο από κάθε άποψη. Εκτός από μία. Ο ήλιο είναι το δικό μας αστέρι. Χωρίς αυτόν τίποτα στη Γη δε θα ήταν το ίδιο. Ίσως, δεν υπήρχε καν ζωή. Πώς γεννήθηκε ο ήλιος; Είναι δυνατόν η πηγή της ζωής μας, να αποτελεί ταυτόχρονα απειλή για την ύπαρξή μας;

Duration: 23 Min
Suitable: For all ages
Coming Soon
  •  

cosmic castways

Ναυαγοί στο Σύμπαν (Cosmic Castaways)

Υπάρχουν μέρη χωρίς αστερισμούς. Τίποτα σαν τον Ωρίωνα  ή τη Μεγάλη Άρκτο. Μονάχα λίγα μακρινά αστέρια και μερικά θαμπά φωτεινά σημεία, σαν φαντάσματα. Τα περισσότερα αστέρια βρίσκονται μέσα στα όρια των γαλαξιών και ταξιδεύουν με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα, σαν μια τεράστια γαλαξιακή οικογένεια. Στο μεγάλο, βαθύ κενό μεταξύ τον γαλαξιών, υπάρχουν αστέρια ολομόναχα. Αυτοί είναι οι ναυαγοί του διαστήματος.

Duration: 23 Min
Suitable: For all ages
Coming Soon
  •  

Ηλιακή Αναζήτηση (Solar Quest)

Μια επισκόπηση του ήλιου και του περιβάλλοντος της Γης. Λεπτομερείς και υψηλής ποιότητας απεικονίσεις, παρουσιάζουν τα ηλιακά φαινόμενα όπως την ηλιακή σύντηξη, την φωτεινή ενέργεια και πως αυτά επηρεάζουν ο Ηλιακό Σύστημα. Ανάμεσα σε εμάς και τα γεγονότα της ηλιακής επιφάνειας, βρίσκεται η προστατευτική ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Duration: 12 Min
Suitable: For all ages
  •  

Το σκοτάδι χάνεται (Losing the Dark)

Ο έναστρος ουρανός είναι ένας θησαυρός που σταδιακά χάνεται από τα μάτια μας. Η φωτορύπανση τον εξαφανίζει. Δεν πρόκειται απλά για μια αισθητική απειλή ή ένα πρόβλημα για τις έρευνες των αστρονόμων. Η άγρια ζωή διαταράσσεται και η υγεία του ανθρώπου επηρεάζεται αρνητικά.. Τα κίτρινα φώτα των πόλεων, που πλέον διακρίνονται πεντακάθαρα από το διάστημα, είναι η απόδειξη για τα απίστευτα ποσά ενέργειας που δαπανώνται ώστε να φωτίζεται ο ουρανός τη νύχτα.  Υπάρχει τρόπος να αναστρέψουμε τη φωτορύπανση ή είναι πολύ αργά;

Duration: 7 Min
Suitable: For all ages
  •  

ΙΒΕΧ (IBEX)

Ακολουθήστε τους επιστήμονες καθώς εξερευνούν τα όρια μεταξύ τους ηλιακού μας συστήματος και του υπόλοιπου γαλαξία. Πού βρίσκεται η άκρη του ηλιακού συστήματος;  
Το Interstellar Boundary Explorer της ΝΑSA συλλέγει μεγάλης ταχύτητας ατομικά σωματίδια, προσπαθώντας να απαντήσει σε μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις της αστροφυσικής. Τη δημιουργία ενός χάρτη των ορίων του ηλιακού μας συστήματος. Ακούστε τους επιστήμονες και τους μηχανικούς που συμμετέχουν στην αποστολή, να αναλύουν το σχεδιασμό του IBEX και το σκοπό της έρευνάς τους. Όλα μέσα από τα μάτια δύο γεμάτων απορίες εφήβων.

Duration: 28 Min
Suitable: For all ages
Coming Soon
  •  

Από τη Γη ως το Σύμπαν (From Earth to the Universe)

Ένα μοναδικό διαστημικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, που μεταφέρει μέσα από εικόνες και ήχους όσα η επιστήμη  έχει αποκαλύψει για το Σύμπαν. Ένα ταξίδι για το μεγαλείο των κόσμων στο ηλιακό μας σύστημα και τον ίδιο τον Ήλιο, τις πολύχρωμες γενέτειρες και τα κοιμητήρια των αστεριών. Ένα ταξίδι έξω από τα σύνορα του γαλαξία μας ως την απίστευτη απεραντοσύνη εκατομμυρίων άλλων γαλαξιών. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, μαθαίνουμε για  την ιστορία της αστρονομίας, την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και τα σύγχρονα γιγάντια τηλεσκόπια, που είναι τα μάτια των επιστημών για να μελετήσουν ενδελεχώς το Σύμπαν.

Duration: 31 Min
Suitable: age 10+
Playing Now
  •  

understanding the dark

Σκοτεινή Ύλη (Dark)

Το 80% της ύλης του Σύμπαντος. Σκοτεινή ύλη. Ένα άλυτο μυστήριο. Οι έρευνες σχετικά με τη Σκοτεινή Ύλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της σύγχρονης αστροφυσικής. Οι απαντήσεις που αναζητούν οι επιστήμονες ενδέχεται να βοηθήσουν στην κατανόηση της μορφής του σύμπαντος, της γέννησης και της εξέλιξής μέσα σε βάθος δισεκατομμυρίων χρόνων. Χρόνων, για τα οποία η ανθρώπινη ζωή είναι μια φευγαλέα στιγμή.

Duration: 20 Min
Suitable: For all ages
  •  

EXPLORE

LEARN

DREAM

GROW

RSS NASA Image of the Day

GreekEnglish