THE RUSSIAN COSMONAUT Vladimir Komarov IS COMMING TO PLANETARIUM

No upcoming events for today

Science Exhibition

Το PLANET CRETE σας παρουσιάζει την καινοτόμα διαδραστική έκθεση του με σκοπό την γνώση , ανακάλυψη και κατανόηση των φυσικών φαινομένων που μας διέπουν. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο έχουν δημιουργηθεί πάνω από 20 διαδραστικά εκθέματα με βασικό σκοπό την δυνατότητα του επισκέπτη να ανακαλύψει με την χρήση αυτών και να μάθει τον κόσμο γύρω του.

Ο επισκέπτης με τα διαδραστικα εκθέματα του χώρου μπορεί να έχει μια πρώτη επαφή με τον ηλεκτρομαγνητισμό, να κατανοήσει της μηχανική των υγρών, να μάθει για την εφαρμογή πράσινης ενέργειας και να αντιληφτεί καλύτερα τα φαινόμενα της οπτικής. φυσικά δεν θα έλειπε από τον χώρο το πειραματικό εργαστήριο όπου με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό πραγματοποιούνται απλά χημικά πειράματα.

Ένα επιστημονικό ταξίδι με διαδραστικά εκθέματα!
Αρπαξε την ευκαιρία να πειραματιστείς, να εξερευνήσεις και να παίξεις…μαθαινοντας!

Γύρισε τους μοχλούς ώστε ο δίσκος με το Ferrofluid και ο μαγνήτης να πλησιάσουν. Άλλαξε την απόσταση μεταξύ τους και απόλαυσε τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που δημιουργούνται στο υγρό εξαιτίας του μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται!

Το ferrofluid που σημαίνει σιδηρομαγνητικό και υγρό, είναι ένα κολλοειδές υγρό που γίνεται έντονα μαγνητισμένο όταν βρεθεί σε μαγνητικό πεδίο. Τα Ferrofluids είναι ένα ομογενές μίγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας και μετριούνται σε νανόμετρα. Τα μικροσωματίδια αυτά είναι επικαλυμμένα με μία ειδική επιφάνεια ώστε να μην ενώνονται μεταξύ τους.

Το Ferrofluid εφευρέθηκε το 1963 από τον Steve Papell της NASA ως υγρό καύσιμο των πυραύλων που θα μπορούσαν να αντλήσουν σε μηδενικό περιβάλλον βαρύτητας με την εφαρμογή μαγνητικού πεδίου

Ακούμπησε το δάκτυλο σου στη γυάλινη επιφάνεια της σφαίρας. Παρατηρείς πως οι φωτεινές ακτίνες έρχονται προς το δάκτυλό σου. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

 

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Το πλάσμα είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης μετά τη στερεή, την υγρή και την αέρια. Παρόλο που είναι η σε πιο αφθονία μορφή συνήθους ύλης στο Σύμπαν, το πλάσμα δεν συναντάται συνήθως στην καθημερινή ζωή. Πλάσμα συναντάται στον Ήλιο, στους αστέρες, στον μεσοαστρικό χώρο, στην ιονόσφαιρα, τους κεραυνούς. Το πλάσμα μπορεί να δημιουργηθεί σε μία Plasma ball, υποβάλλοντας ένα μείγμα ευγενών αερίων σε ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Φωτεινά νημάτια πλάσματος δημιουργούνται και εκτείνονται από το ένα και μοναδικό εσωτερικό ηλεκτρόδιο προς το εξωτερικό γυαλί. Καθώς δεν υπάρχει μία βέλτιστη διαδρομή για να ακολουθήσει η ηλεκτρική εκκένωση, οι λωρίδες ροής συνεχώς κινούνται και αντιστρέφονται. Ακουμπώντας το δάχτυλό σου στο γυαλί δημιουργείς μία διαδρομή που τα νημάτια πλάσματος προτιμούν να ακολουθήσουν.

 

Ήξερες ότι: η αστραπή είναι μία ηλεκτρική εκκένωση που βρίσκει με αντίστοιχο τρόπο την πορεία της προς τη Γη;

Πάτα το κουμπί συνεχόμενα και απογείωσε το αλεξίπτωτο σου με την δύναμη του αέρα στη συνέχεια παρατήρησε τον τρόπο που προσγειώνετε.  Σε περίπτωση που κολλήσει στην κορυφή του σωλήνα βοήθα στη διάσωση του αλεξιπτωτιστή σου με το ειδικό κοντάρι

 

Γιατί η πτώση του είναι τόσο αργεί?

Το αλεξίπτωτο είναι συσκευή που περιορίζει την ταχύτητα πτώσης ενός σώματος στην ατμόσφαιρα. Η λειτουργία του βασίζεται στην εκμετάλλευση της αντίστασης του αέρα.

 

Κατασκευάστηκε, για να χρησιμοποιείται σαν μέσο διάσωσης σε περιπτώσεις κινδύνου, εφαρμόζεται όμως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Μετά το 1945 διαδόθηκε ο αλεξιπτωτισμός σαν άθλημα, ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην ανατολική Ευρώπη.

Tοποθέτησε τα πρίσματα σε διαφορετικές θέσεις και παρατήρησε την αλλαγή της πορείας της δέσμης σου. Σε κάποια σημεία ακόμα μπορείς να τοποθέτησεις και πρίσματα και να αναλύσεις μια δέσμη φωτός ανάλογα με το μήκος κύματος.

 

Ανάκλaση ονομάζουμε την διαδικασία όπου το φώς προσπίπτει σε μιά διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα στο αρχικό μέσο διάδοσης και σε ένα άλλο, μέρος του επιστρέφει στο αρχικό μέσο. Eαν η επιφάνεια πάνω στην οποία προσπίπτει η δέσμη έχει ανωμαλίες, οι ακτίνες που την αποτελούν ανακλώνται σε διάφορες διευθύνσεις και σκορπίζουν στο γύρω χώρο. Η ανάκλαση αυτή, στην οποία οι ανακλώμενες ακτίνες δεν είναι πια παράλληλες, ονομάζεται διάχυση. Όταν το φως συναντήσει την επιφάνεια που διαχωρίζει το μέσον στο οποίο διαδίδεται από ένα άλλο διαφανές μέσο, στο οποίο διαδίδεται με διαφορετική ταχύτητα, ένα μέρος του ανακλάται και το υπόλοιπο μέρος του διαθλάται, δηλαδή περνάει στο δεύτερο μέσο, αλλάζοντας πορεία.

 

Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές, τις βροχερές μέρες με λίγο Ήλιο, να εμφανίζεται στον ουρανό το ουράνιο τόξο. Εκείνη τη στιγμή η φύση συνδυάζει δύο φαινόμενα, το διασκεδασμό και την ολική ανάκλαση, και μας δίνει την ευκαιρία να χαρούμε την ωραιότητα των αποτελεσμάτων του συνδυασμού αυτού. Το φως, όπως έρχεται πίσω από τον παρατηρητή, αφού διαθλαστεί και υποστεί ολική ανάκλαση στις μικρές σταγόνες της βροχής, εξέρχεται από αυτές και κατευθύνεται προς τα μάτια του.

Τοποθέτησε την αριστερή σου παλάμη πάνω στην πρώτη μεταλλική παλάμη που βρίσκεται στο ταμπλό και κράτησε την σταθερά εκεί. Στη συνέχεια τοποθέτησε διαδοχικά τη δεξιά σου παλάμη σε όλες τις υπόλοιπες και παρατήρησε την ένδειξη του αμπερομέτρου.

 

Το δέρμα σου και δύο διαφορετικά μέταλλα δημιουργούν μία μπαταρία!

Μια μπαταρία αποτελείται από δύο διαφορετικά μέταλλα (ηλεκτρόδια), που διαχωρίζονται από ένα υγρό διάλυμα (ηλεκτρολύτης).

Το λεπτό στρώμα ιδρώτα που υπάρχει στα χέρια σου λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης και οι μεταλλικές παλάμες δρουν ως ηλεκτρόδια. Τα ηλεκτρόνια από τον ιδρώτα σου κινούνται μέσα σε ένα από τα μέταλλα, στη συνέχεια κινούνται μέσω του κυκλώματος στο άλλο μέταλλο και τέλος επιστρέφουν στο υγρό.

 

Ακριβώς όπως συμβαίνει στις μπαταρίες!

Η ένδειξη του ρεύματος που παρατηρούμε στο αμπερόμετρο εξαρτάται από το είδος του μετάλλου και από την ποσότητα του ηλεκτρολύτη που υπάρχει (δηλαδή την ποσότητα του ιδρώτα σου).

 

Δοκίμασε τώρα με τους φίλους σου ποιος από εσάς αποτελεί την πιο αποτελεσματική ανθρώπινη μπαταρία.

Μετέφερε το σχοινί από τη μία κολώνα στην άλλη ή προσπάθησε να το ελευθερώσεις.

 

Το παιχνίδι ανήκει σε ένα τύπο μηχανικών παζλ, των οποίων σκοπός είναι να ελευθερωθεί ένα μέταλλο ή ένα σχοινί από κάποιο αντικείμενο.

Η επανασυρμολόγιση ενός τέτοιου παζλ μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο δύσκολη.

 

Η τοπολογία είναι κλάδος των μαθηματικών και παίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Κύρια ιδέα της είναι ότι κάποια προβλήματα γεωμετρίας δεν εξαρτώνται από το ακριβές σχήμα των εμπλεκόμενων αντικειμένων, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Με κυκλικές κινήσεις περιστρέψετε το μοχλό και παρατηρήσετε τον σχηματισμό του νερού.

 

Κάθε υγρό που περιστρέφεται σε κυλινδρικό δοχείο, δημιουργεί μία παρόμοια χοάνη στο κέντρο του. Η βύθιση αυτή μοιάζει με κώνο, αλλά δεν είναι. Είναι ένα ιδιαίτερο σχήμα που σχηματίζεται από μια  υπερβολικά ανοικτή σπείρα. το υγρό μετατοπίζεται από το κέντρο προς την περιφέρεια, λόγω αδράνειας. Επειδή βρίσκεται σε διαρκή περιστροφή, η φυγόκεντρος δύναμη της αδράνειας το σπρώχνει προς τα τοιχώματα. Σε αυτή τη μετακίνηση του νερού προς την περίμετρο του δοχείου, αντιτίθεται φυσικά το βάρος του. Γι’ αυτό και όταν σταματήσει η περιστροφή του, εκείνο επανέρχεται γεμίζοντας όλο τον διαθέσιμο χώρο μέχρι η επιφάνεια του να γίνει πάλι επίπεδη. Όταν λοιπόν περιστρέφεται το υγρό, βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία μεταξύ βαρύτητας και φυγοκέντρου.

 

Η νεροτριβή επεξεργάζεται μάλλινα υφαντά (φλοκάτες, μαλλιώτα, κάπες κλπ.). Η πτώση του νερού στον κάδο προκαλεί τη δημιουργία στροβίλων, οι οποίοι συμπαρασύρουν τα υφαντά στη δίνη τους. Με την τριβή του νερού τα υφαντά «αναμαλλιάζουν», χνουδιάζουν, γίνονται αφράτα και τα στημόνια με τα υφάδια δημιουργούν ένα σώμα (κλείνουν τα αναμεταξύ τους κενά)

Πόσο ζυγίζεις στους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος;

Ανεβαίνοντας στη ζυγαριά, ειδικοί υπολογισμοί σου δείχνουν πόσο θα ζύγιζες  πάνω σε κάθε πλανήτη.

 

Η μάζα είναι η ποσότητα της ύλης που περιέχεται σε ένα σώμα και είναι σταθερή σε όποιο πλανήτη και αν αυτό βρεθεί. Το βάρος όμως του σώματος είναι η δύναμη με το οποίο το έλκει η Γη  ή ο πλανήτης στον οποίο βρίσκεται. Σ’έναν πλανήτη με μεγαλύτερη μάζα αλλά με ίδια ακτίνα με της Γης ένα σώμα ζυγίζει περισσότερο. Σ’έναν πλανήτη με ίδια μάζα αλλά με μεγαλύτερη ακτίνα με της Γης ένα σώμα ζυγίζει λιγότερο.

Αφού ανέβηκες στη ζυγαριά μπορείς να φανταστείς πως…

Στον Ερμή θα είχες ένα ανάλαφρο περπάτημα που με κάθε πατημασιά θα αναπηδούσες αρκετά εκατοστά από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ στον Δία θα κολλούσες σα μαγνητάκι του ψυγείου…

Γύρνα τον μοχλό σε όποια κατεύθηνση θές και παρατήρησε πως μεταφέρετε η κίνηση στους υπόλοιπούς δίσκουςμέσω του ιμάντα

 

Τι συμβαίνει όμως?

Περιστροφική κίνηση ονομάζεται η κίνηση κατά την οποία ένα σώμα μεταβάλλει τον προσανατολισμό του στο χώρο η δύναμη που προκαλεί την περιστροφική κίνηση λέγεται ροπή. Το χέρι μας μεταφέρει ενέργεια στον πρώτο τροχό, ο οποίος τροχός μεταφέρει αντίστοιχα την ενέργεια του στον ιμάντα που είναι προσδεδεμένος επάνω του και με την δύναμη της τριβή κινήται και ο ιμάντας μεταφέρει ροπή αντίστοιχα και στους υπόλοιπους τροχούςπάλι με την δύναμη της τριβής. Η φορά της ροπής καθορίζει και την φορά κίνησης των τροχών.

 

Ιμάντες υψηλής απόδοσης, με ικανές δυνατότητες μετάδοσης κίνησης και υψηλές προδιαγραφές. Εχουν καταστεί πολύτιμο στοιχείο σε όλες τις εφαρμογές της σύγχρονης μηχανικής προσδίδοντας λειτουργικότητα,τεχνική ανωτερότητα και οικονομία.

Το πάζλ αποτελείται από 9 μπάλες αριθμημένες από 1 έως 8 και χρωματισμένες όπως οι μπάλες του μπιλιάρδου και μία λευκή μπάλα. Η θέση της λευκής μπάλας είναι στο κέντρο και οι άλλες μπάλες είναι σε τάξη γύρω από τον κύκλο. μετακινήστε τις μπάλες με ροή από την περιφέρεια στο κέντρο σε μια νοητή γραμμή βάζοντας όλους τους αριθμούς κατά αύξοντα αριθμό και την λευκή μπάλα στο κέντρο.

Φτιάξε μια δική σου μελωδία κρούοντας είτε τα χέρια σου είτε τις ειδικές ρακέτας στο στόμιο των σωλήνων.

 

Οι μουσικοί ήχοι που ακούμε με τα αφτιά μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από κύματα, πίεσης που παράγονται από τα διάφορα μουσικά όργανα και διαδίδονται στον αέρα. Τα κύματα, με τη σειρά τους, παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει-αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του. Η συχνότητα των ήχων εξαρτάται από το μήκος της στήλης και από το αν η στήλη είναι κλειστή και στα δύο άκρα, ανοικτή και στα δύο άκρα ή κλειστή στο ένα και ανοικτή στο άλλο.

 

Ο Πυθαγόρας υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης που ονομάστηκε φιλόσοφος. Ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά για την ερμηνεία των κανόνων της μουσικής με βάση τα μαθηματικά.

Mε το γύρισμα των τροχών φτιάχνουμε δικά μας χρώματα. Γυρίστε και συδυάστε τα χρώματα της αρεσκείας σας και με τον προβολέα θαυμάστε το χρώμα που φτιάξατε.

 

Τα αντικείμενα εμφανίζονται «χρωματιστά» για πολλούς λόγους:

Μπορεί να εκπέμπουν ακτινοβολία διαφόρων μηκών κύματος, να απορροφούν ακτινοβολία που περνά από μέσα τους που αλλοιώνεται έτσι πριν φτάσει σε αυτόν που την παρατηρεί, να ανακλούν (σκεδάζουν) μέρος μόνο της προσπίπτουσας ακτινοβολίας ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανάμειξη διαφόρων συχνοτήτων και εντάσεων ανά συχνότητα και δίνει την αίσθηση του χρώματος.

 

Για τη δημιουργία χρωμάτων ακολουθείται η Προσθετική διαδικασία που Χαρακτηρίζεται η ανάμειξη φωτεινών ακτίνων των τριών βασικών χρωμάτων κόκκινου, πράσινουκαι μπλε εκ της οποίας παράγονται άλλα χρώματα, π.χ. ακτίνες κόκκινες και πράσινες δίνουν κίτρινο χρώμα, ενώ αν οι ακτίνες και των τριών παραπάνω βασικών χρωμάτων αναμιχθούν, σε ίσες αναλογίες, δίνουν χρώμα λευκό. Οι οθόνες των εγχρώμων τηλεοράσεων φέρουν χιλιάδες κουκκίδες ή λωρίδες που εκπέμπουν τα τρία αυτά βασικά χρώματα τα οποία συνδυαζόμενα παρατηρούνται (από τον οφθαλμό) ως έγχρωμη εικόνα.

Φτιάξε με τα τουβλάκια το δικό σου σπίτι. Στη συνέχεια προκάλεσε ένα σεισμό γυρνώντας το διακόπτη! Αλήθεια πόσο γερό ήταν το σπίτι σου;

 

Γιατί  η Γη κουνιέται και γιατί μερικές φορές κουνιέται τόσο καταστροφικά;

Το ανώτερο περίβλημα της Γης, ο λεγόμενος φλοιός, δεν είναι μια ενιαία επιφάνεια. Αντιθέτως, είναι σαν ένα μεγάλο παζλ, με περίπου 20 μεγάλα και μικρά κομμάτια. Κάθε ήπειρος και κάθε ωκεανός αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι. Οι Γεωλόγοι ονομάζουν αυτά τα κομμάτια λιθοσφαιρικές πλάκες. Αυτές λοιπόν δεν είναι ακίνητες, αλλά συνέχεια κουνιούνται και τρίβονται και συγκρούονται. Από αυτές τις συγκρούσεις και κινήσεις δημιουργούνται οι σεισμοί.

 

Σεισμοί συμβαίνουν κυρίως εκεί που είναι σε επαφή δυο πλάκες, και όχι στο κέντρο των πλακών! Για αυτό για παράδειγμα δεν γίνονται πολύ συχνά σεισμοί στην Γερμανία, ενώ αντίθετα στο Ιόνιο Πέλαγος γίνονται συνέχεια. Είναι το σημείο που ενώνεται η Ευρασιατική Πλάκα με την Αφρικανική! Για αυτό επίσης στην Ιαπωνία έχει συνέχεια σεισμούς: Είναι ακριβώς στα ενεργά όρια της πλάκας της με αυτήν του Ειρηνικού!

Τοποθέτησε μία μπάλα στο κεκλιμένο επίπεδο και άφησε την να κυλήσει. Κάνε το ίδιο με διαφορετικές μπάλες και από διαφορετικά ύψη. Παρατήρησε τι θα συμβεί κάθε φορά στο μαλακό πηλό, τη στιγμή που η μπάλα πέφτει πάνω του.

 

Στη θέση με το μεγαλύτερο ύψος η μπάλα έχει Δυναμική Ενέργεια μεγαλύτερη απ’ότι στη θέση με το μικρότερο ύψος. Η μπάλα εκτελώντας επιταχυνόμενη κίνηση μετατρέπει σταδιακά τη Δυναμική ενέργεια σε κινητική. Ακριβώς πριν η μπάλα ακουμπήσει τον πηλό, όλη η δυναμική ενέργεια της έχει μετατραπεί σε κινητική. Δηλαδή η μπάλα που ξεκίνησε από το μεγαλύτερο ύψος θα φτάσει στον πηλό με μεγαλύτερη ταχύτητα και κατεπέκταση το αποτύπωμα που θα αφήσει στο πηλό θα είναι μεγαλύτερο.

 

Ο Willem Gravesande (1688-1742) ήταν Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός, δικηγόρος και φιλόσοφος. Το 1720 πραγματοποίησε το πείραμα αυτό εξάγοντας σημαντικά συμπεράσματα. Διόρθωσε δηλαδή τον τύπο του Νεύτωνα E=mv σε E=mv² και έτσι συνέθεσε την πρώτη εκδοχή της Διατήρησης της Ενέργειας.

Κούνησε την πλαστική επιφάνεια που συγκρατεί το νερό για να προκαλέσεις διαταραχή. Στη συνέχεια ανέβασε την πλαστική επιφάνεια απότωμα για να φύγει το νερό προς την παραλία. Μόλις δημιούργησες ένα τσουνάμι!!

 

Τα τσουνάμι, σε αντίθεση με τα κανονικά κύματα, δεν προκαλούνται από τον άνεμο. Τα περισσότερα τσουνάμι δημιουργούνται από σεισμούς στους ωκεανούς, από κατολισθήσεις μέσα στη θάλασσα και από θαλάσσια ηφαίστεια. Όπως είναι λογικό, τα περισσότερα τσουνάμι δημιουργούνται σε περιοχές που οι λιθοσφαιρικές πλάκες έχουν έντονη δραστηριότητα. Όμως μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, ακόμα και στη Μεσόγειο.

 

Οπότε, αν μια μέρα είστε στην παραλία και γίνει κάποιος σεισμός και δείτε την θάλασσα να «τραβιέται» προς τα μέσα, πηγαίνετε γρήγορα σε ένα ψηλό σημείο! Όμως μην νομίζετε πως τα τσουνάμι είναι όπως στις ταινίες, δεκάδες μέτρα σε ύψος! Μπορεί να είναι μόλις ένα μέτρο ύψος, όμως η ορμή του τα σαρώνει όλα

Γύρνα το μοχλό ώστε το παραλληλόγραμμο δοχείο με το νερό να κάνει κυκλική κίνηση. Παρατήρησε το σχηματισμό που δημιουργείται στο νερό. Χώρισες το νερό στα δύο με τη βοήθεια της φυγόκεντρης δύναμης!

 

Όταν μία δύναμη εξαναγκάζει ένα σώμα να κινείται σε κυκλική τροχιά και όχι ευθύγραμμα, να στρίβει δηλαδή συνεχώς, φέρνει την αίσθηση πως η αδράνεια του είναι δύναμη… αυτή η φαινόμενη δύναμη ή «ψευδοδύναμη» είναι που ονομάζουμε φυγόκεντρο. Η πραγματική δύναμη που ασκείται στο σώμα και το θέτει σε κυκλική κίνηση είναι η κεντρομόλος. Η κεντρομόλος δύναμη έχει κατεύθυνση προς το κέντρο του κύκλου, ενώ η φυγόκεντρος που εμφανίζεται έχει κατεύθυνση από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, φεύγει από το κέντρο του κύκλου δηλαδή.

 

Είσαι στο λούνα πάρκ με τους φίλους σου και έχετε ανέβει στο τρενάκι . 5,4,3,2,1…. το τρενάκι ξεκινάει!!! Αναπτύσει ταχύτητα αλλά εσείς ως ατρόμητοι που είστε, συνεχίζετε τα γέλια και τα πειράγματα. Ξαφνικά φρρρρρουπ… το τρενάκι κάνει μία απότομη στροφή και συνεχίζει να κινείται κυκλικά. Κόπηκε το γελάκι τώρα; «Ωχ! ποιος με τραβάει προς τα έξω; Θα πέσω!!!» (αναρωτιέσαι, από μέσα σου βέβαια) Μήπως κάποια αόρατη δύναμη; Κάποια «ψευδοδύναμη»; Ακριβώς ! Είναι αυτή η δύναμη που φεύγει από το κέντρο…. η Φυγόκεντρος!!

Απομάκρυνε από τη θέση του το μαγνήτη που κρέμμεται πάνω από τους μαγνήτες που έχουν τοποθετηθεί σε κυκλική τροχιά.. Μπορείς να προβλέψεις πως θα κινηθεί και που θα καταλήξει; Τώρα, μπορείς να αλλάξεις τη θέση των κάτω μαγνητών με όποιον τρόπο θέλεις και να παρατηρήσεις τη νέα κίνηση!!

 

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Όταν ο μαγνήτης που κρέμμεται απομακρύνεται από την αρχική του θέση και αφήνεται, κινείται με την επίδραση της βαρύτητας αλλά και της άπωσης μεταξύ των μαγνητών. Η κίνηση που κάνει είναι χαοτική, δηλαδή δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Ενώ μπορεί να ξεκινάει από πολύ κοντινά μεταξύ τους αρχικά σημεία, μπορεί να καταλήξει σε εντελώς διαφορετικές θέσεις.

 

Χαοτική συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά φυσικά συστήματα, όπως ο καιρός, η ατμόσφαιρα, το ηλιακό σύστημα, οι τεκτονικές πλάκες, το οικονομικά συστήματα και η εξέλιξη των πληθυσμών.

GreekEnglish